✿ New Entry ✿

25 September 2010

Kencing kotor ketika hamil



Apa itu kencing kotor?


Kencing kotor atau istilah Urinary Tract Infection (UTI) adalah istilah umum untuk menunjukkan bahawa air kencing tidak normal. Tidak normal disini bermaksud kemungkinan air kencing itu terdapat kesan-kesan jangkitan di 'urinary tract' yang biasa terjadi kepada perempuan terutama bila perempuan tersebut mengandung. Air kencing kotor boleh juga menunjukkan bahawa kandungan air kencing terdapat bahan-bahan mineral lain yang tidak sepatutnya ada pada air kencing yang biasa. Antaranya adalah komposisi albumin,keton,urobilinogen yang menunjukan tanda-tanda awal fungsi ginjal dan hati tak berfungsi dengan baik.

Kencing kotor ini boleh terjadi dari kandungan berusia 6 minggu - 24 minggu. Kencing kotor terjadi pada wanita mengandung kerana berlakunya tekanan pada struktur pundi kencing akibat dari rahim yang membesar yang mengakibatkan kencing tidak dapat keluar dengan sempurna sehingga boleh menyebabkan ia bertakung dan kuman pula senang membiak.

Kencing kotor juga boleh menjadi petunjuk kepada masalah yg serius seperti praeklampsia.


Gejala dan Tanda

- Sakit ketika buang air kecil
- Kerap buang air kecil
- Tidak dapat menahan kencing dengan baik
- Terdapat darah atau mukus dalam air kencing (urin)
- Rasa kejang dan sakit di bahagian bawah abdomen
- Sakit ketika 'bersama' suami
- Sejuk, menggigil, berpeluh, air kencing bocor
- Terjaga dari tidur untuk terkencing
- Air kencing semakin bertambah atau berkurang
- Air kencing warna gelap, berbau busuk daripada biasa
- Sakit di bahagian pundi kencing
- Jika bakteria telah merebak sehingga ke buah pinggang, anda akan merasa sakit belakang, menggigil, demam, sejuk, muntah dan loya


Langkah Pencegahan

- Minum 6 hingga 8 gelas air kosong sehari
- Jus cranberry tanpa gula mungkin juga membantu
- kurangkan makanan berproses, jus buah, kafein, dan gula
- Terus buang air jika terasa ingin membuang air dan kosongkan sepenuhnya pundi kencing anda (anda boleh berdehem)
- Kencing sebelum dan selepas hubungan seks (intercourse)
- Jika sedang jalani rawatan UTI, hentikan sementara hubungan seks
- Blot dry sisa-sisa air di kemaluan, jangan lap (terutamanya lap dari belakang ke depan).
- Elakkan sabun yang kuat, douches, pencuci wanita dan juga bedak
- Tukar kerap saluar dalam
- Pakai seluar dalam yg selesa dan tidak ketat daripada kain kapas
- Jangan berendam dalam bath tub lebih daripada 30 minit / lebih 2 kali sehari


source: forum ratuhati.com & simanja.com


nieza br je kena time pregnen ni.. mmg rase sakit sket bile nk wee-wee tu.. pastu asik nak wee-wee je... tgh2 tdo pon slalu terbgn.. ingtkan tu sume normal la kan time pregnant ni... tp mase last check-up br ni nieza ade mention psl ni kat nurse... bgtau psl slalu sakit kat ari2 and celah kelangkang.. trus nurse suh amik report UFEME kat lab.. n she said nieza kena jumpe doc... doc suh minum air masak byk2... tp die takde la plak kasi ubat ke ape.. cume bgtau kepale baby dh kat bawah...

sat2 td baru je rase sakit kat ari2... n trase nk wee-wee je... apelagi trus google psl ni... risau jugak sbb nieza ingt ni normal time pregnant... so buat endah tak endah je la... bile dh byk bace psl mende ni, ingt sok nk pi klinik la check smula.. risau kot2 effect kat baby... so terpikir plak nk share info ni ngan uols... kalu ade nk tambah.. sila2 la ye... adios (◠‿◠)




5 comments:

Mrs Nageb said...

ye ke..thot kalau pregnant memang selalu terkencing..thanks ye for the info :)

♥ EeiNz ♥ said...

sama la ngan sy. skang ni da 38wks. alhamdulillah, kencing kotor xde da. klu x aritu, kene makan antibiotik ngan ubat serbuk ural ape tah. ;)

take care eh

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ said...

pas pegi klinik, doc kasi antibiotik n ubat minum.. rase cm air klape je... kena mkn jugak ubat sbb risau sgt2... doc kate kemungkinan deliver pramatang still ade kencing kotor.. hmm

Anonymous said...

me kencing kotor tak pulak tapi tak lawas la.. leceh je kan.. br 7weeks je bby 2nd

Anonymous said...

sy da 27weeks..2 3 hri ni sakit sgt kat ari2..xtau la kencing kotor ke ape..risau jgk,ingt nk g klinik..

♥ Designed by ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ © 2014 | Best view with Google Chrome ♥