✿ New Entry ✿

05 June 2012

Jantung baby laju?!


kelmarin hari yang amat meletihkan...

pagi-pagi dah pergi KK untuk pregnancy check-up @ 32 weeks.. kalau ikutkan hati nak jer pergi sebelah petang... tapi bila memikirkan nieza masih demam, rasanya elok kalau nieza pergi sebelah pagi... boleh jumpa doctor..

seperti yang dijangka... berat memang tak naik-naik... statik..sama dengan 2 minggu yang lepas.. nurse dah complain dah kenapa berat tak naik-naik... nurse, kan saya demam..aiyaaa! 
nurse suruh melantak banyak-banyak sebab sepanjang pregnancy ni.. nieza cuma naik 3.5kg jer... nurse, saya pon risau jugak berat saya tak naik-naik.. takut tumbesaran baby kat dalam tu laa...camane la dia...

result MOGTT (kencing manis) dan PE Profile (tekanan darah tinggi semasa hamil) dah ada... alhamdulillah nieza ok..dua-dua takde... yeay!!

yang tak bestnya bila nurse check jantung baby.. mula-mula nurse letak benda alah tu boleh dengar degupan jantung baby laju sangat... nieza dah start cuak dah... kenapa jantung baby laju semacam je... muka nurse pon dah lain... lepas tu nurse tu try buat lagi sekali... dah ok dah...tak laju macam tadi...hmmm...

pastu nieza jumpa doctor, cam biasa kena berleter pasal berat..pastu doctor kasi ubat and MC for 1 day... tapi doctor takde plak nak buat scan ke apa ke... pasal jantung baby tadi... 

lepas ambil ubat, nieza rasa macam tak puas hati bila doctor kat situ macam acuh tak acuh je pasal jantung baby tu.. so nieza decide nak pergi private clinic untuk check jantung baby.. nieza pergi kat Pusat Perubatan Intan... kat kuala terengganu ni, kat situ memang tempat famous pada ibu-ibu yang nak taknak bersalin kat hospital gomen selain KTS (Kuala Terengganu Specialist) dan Klinik Keluarga..

doctor kat situ buat detail scan dan CTG... alhamdulillah.. baby takde pape... tapi kedudukan kepala baby dah banyak ke bawah..gulp! dah tak lama dah ker?!

sangat-sangat berpuas hati bila tengok condition baby kat dalam ok... jantung baby ok.. yela...so nieza takdela risau sangat pasni.. yela bila dah demam panas masa pregnant ni, sapa yang tak risau pasal baby dalam kandungan...ye tak?

sebelum balik, nieza dapat 2 mommy goodies bags... yeay!! suka..suka..sukanye!



dalam beg tu ada: 

Susu Enfamama for maternal and lactating perisa coklat (2x), Frisomum Gold (1x), Enfalac Langkah 1, Anmum Rumusan Bayi Langkah 1, Lactacyd Feminime Hygiene Wash, Lactacyd Liquid Baby Wash, Lactacyd Wet Tissue, Poise pantyliner, Huggies pampers for newborn, Sunsweet Prune juice, Bephanthen Baby Bath sample and Mom's Care gift voucher. ...banyak kan..hehehe (◠‿◠)

comei tak? beg ni boleh lipat jadi kecik... sangat praktikal... from anmum



dah dapat tu sume..apa lagi..balik rumah la... makan ubat..rehat...
Rania?? nieza tinggal kejap kat umah Aki dia..sepupu-sepupu dia ada balik..so kasi dia main-main dulu... petang baru nieza ambil... kalau nieza rehat kat situ kang tak pasal-pasal ada yang berjangkit kang...so better rehat sorang-sorang kat umah..

harini dengan semangat yang 50-50 pergi kerja... demam kali ni macam malu-malu je nak hilang..batuk, selsema and sakit kepala masih ada.. nak buat kerja pon rasa macam tak larat...tapi gagah jugak pergi kerja sebab rasa macam dah ambil cuti lama sangat.. takpela... hopefully nieza cepat-cepat sembuh...dah seminggu dah demam ni...(✖╭╮✖)



10 comments:

♥ ROS ♥ said...

Wah comel goodies bag tu.. Semoga semua dipemudahkan :) doakan ros jgak yer..

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

take care ya nieza..moga mama dan baby nie sihat2 selalu. =)

Zie said...

Semoga baby ok ok jer... tak de apa2 tu... lagipun dah tak lama kan..

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

kann... amin... hopefully Ros pon dipermudahkan jua! ^-^

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

thank you maera ^-^

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

a'a..dah tak lame dah..dah start rasa cuak! huhu

IntaNBerliaN said...

bila g checkup private n doc gtau gitu.. lega sikit kan..

emmm dah makin dekat tu.. mg semuanya selamat..

btw, duk trg ek.. kat mana yer

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

dah masuk 33 weeks..takot ade..cuak pon ade..risau kot-kot deliver awal dari due..hopefully cukupla 9 bulan..

Nieza duk kat area bukit kecik..kenal ker?

maz said...

Dear,

check up kat Perubatan Intan berapa RM ya?

thanks

Nieyxzha Hassan said...

@maz : kalau check -up biasa..tak sampai rm50

♥ Designed by ✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ © 2014 | Best view with Google Chrome ♥